Lampionnenoptocht Mariahoeve 2016

Lampionnenoptocht lampionnen-optocht-mariahoeveDe Burgen organiseert dit jaar voor de 9e keer de Lampionnenoptocht door Mariahoeve. De Burgen is één van de vier buurten in de Haagse wijk Mariahoeve. Het doel is om de betrokkenheid van bewoners bij en in de buurt te vergroten.

Komen jullie ook? Deelname is gratis, neem wel je eigen lampion mee.

Vrijdag 11 november

Verzamelen: 17:45 uur  (alle kinderen en begeleiders bij  de Openbare Basisschool De Leeuwerikhoeve)

Adres:  Walenburg 25 – 2591 BR – Den Haag     (Google maps)

Start optocht:   18:15 uur      

We lopen de volgende route door de wijk onder begeleiding van muziek.

Route: OBS De Leeuwerikhoeve -> Zwedenburg -> Hofzichtlaan -> Finnenburg -> Norenburg -> door het park -> Vlamenburg ->Hongarenburg -> Walenburg -> OBS De Leeuwerikhoeve.

Aankomst OBS De Leeuwerikhoeve  +/- 19:00 uur

Daar krijgen alle kinderen een drankje en koek bij een gezellig samenzijn.

Knutsel je eigen Lampion op zondag 6 november van 10:00 uur tot 12:00 uur Florence Mariahoeve, Hofzichtlaan 115, 2594 XZ Den Haag

 


 

flyer-mariahoeve

Sint Maarten

Op 11 november wordt in Nederland de naamdag van Sint Maarten gevierd. Kinderen lopen met lampionnen over straat en gaan in kleine groepjes de huizen langs om snoep of fruit te bemachtigen.

De kinderen maken lampionnen of hollen suikerbieten (vergelijk Jack-o’-lantern) uit en gaan met de lichtjes langs de deuren. Daar zingen ze speciale sint-maartensliedjes en krijgen in ruil snoep of fruit. Vroeger werd het lichtje rondgedragen in een uitgeholde biet. Hoewel dit nog gedaan wordt, zijn kleurige, door de kinderen gemaakte, lampionnen nu het meest gebruikelijk.

In Nederland worden de lampionnen vaak tijdens de schooltijd gemaakt, bijvoorbeeld in de les handenarbeid. Tegenwoordig worden de lampionnen veelal met behulp van batterijen verlicht. Vroeger werd veel gebruikgemaakt van de foekepot om de liedjes die bij de rondgang werden gezongen te begeleiden. Het sint-maartensgebruik werd toen ‘foekepotterij’ genoemd.

adat Martinus in 372 gekozen was tot bisschop van Tours kreeg hij een steeds grotere bekendheid. Hij stichtte in Frankrijk verschillende kloosters.

Foto’s Sint Maarten lampionnenoptocht Mariahoeve 2015

Sint Maarten lampionnenoptocht Mariahoeve 2

Sint Maarten lampionnenoptocht Mariahoeve 3

Sint Maarten lampionnenoptocht Mariahoeve 4

Sint Maarten lampionnenoptocht Mariahoeve 5

8

9

7

 Sint Maarten lampionnenoptocht Mariahoeve6

10

11

12

 1

13

14

15

16

 

 

http://www.wijkmariahoeve.nl/lampionnenoptocht-mariahoeve-2016/ – Mariahoeve Den Haag

Advertisements