2 e van 3 Lezingen over muziek en taal, emoties en verbeelding

Filosofisch luisteren

Lezing muziek-mariahoeve-luisterenLezing. Mensen maken al zo’n 40.000 jaar muziek. Al lang voor ze begonnen de grond te bewerken en gewassen te planten was er zoiets wonderlijk ongrijpbaars als klanken die je in beweging brengen, die je ontroeren en inspireren.

2e  lezing:   1 november 2016 – Muziek en emoties

Emotie (emotion, motion, movement), ontroering, beroering: dit heeft letterlijk of figuurlijk te maken met beweging. En veel van wat we waarnemen in muziek is ook beweging: een beweging die vaak aanstekelijk werkt op onze spieren en aanspoort tot meebewegen. Waar komt die bijzondere macht van de muziek vandaan? Is het iets van het lichaam, of van de geest? Of kunnen we die twee eigenlijk niet uit elkaar houden?

Spreker: Dr. Lodewijk Muns, musicoloog

Tijd:  20:00 uur – 21:30 uur

Adres: link-blauw  Buurthuis PuntZuid –  Van Heutszstraat 12  (Google maps)

Kosten: € 36 voor drie lezingen of  € 12,50 voor één lezing

link-blauw Aanmelden via dit contact formulier

 

Cultuur verandert snel, maar de menselijke hersenen zijn sinds het stenen tijdperk niet veel veranderd. Met diezelfde hersenen besturen we nu een auto, kijken TV, luisteren naar rock of Mozart. Hoe is de muziek in de loop van de tijd veranderd? Missen we iets wanneer we naar Mozart luisteren met oren van nu? En waarom luisteren we eigenlijk?

 

3e lezing:  8 november 2016 – Muziek en verbeelding

Wat stellen we ons voor wanneer we naar muziek luisteren? Stellen we ons altijd iets voor, en hoort dit er echt bij, of is het maar een willekeurig toevoegsel? In ieder geval maken we iets mee, net als bij het lezen van een gedicht of verhaal, of het zien van een film of toneelstuk. En hoewel deze belevenis zelf meestal nauwelijks onder woorden te brengen is, kunnen we toch proberen er zinnige dingen over te zeggen.

Voor wie: voor iedereen met belangstelling voor cultuur en geschiedenis

Kosten: € 36 voor drie lezingen, € 12,50 voor één lezing

Wanneer: 25 oktober, 1, 8 november 2016,  20:00-21:30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.wijkmariahoeve.nl/muziek-en-emoties/ – Mariahoeve Den Haag

Advertisements