Fono met wifi hotspot voor Mariahoeve

fono in-gebruikstelling-wijk-mariahoeve
Foto: Frank Hamelink

“Laten wij nu ook echt goed luisteren wat jongeren willen. En kijken wat we daarvan kunnen realiseren. Een van de wensen van jongeren in deze buurt was, om er voor te zorgen dat er meer te doen is in de buurt”, aldus Ingrid van Engelshove, Wethouder KIJO (Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs) en 1ste locoburgemeester van Den Haag, bij de ingebruikstelling van de Fono.

Het Stadsdeel Haagse Hout betrekt nu meer dan ooit de wensen van de buurtbewoners in haar beleid. Daar waar mogelijk worden projecten en ideeën van jong en oud door de Gemeente opgepakt en uitgevoerd. Hiermee loopt Haagse Hout voorop.

Klaske Hermans, de wijkmanager Mariahoeve van de Gemeente Den Haag, zorgt er voor dat zo veel mogelijk wijkbewoners bij de ontwikkelingen betrokken worden. Belangstellenden krijgen de gelegenheid om ideeën en suggesties kenbaar te maken en daarmee hun eigen omgeving via inspraak gezelliger en ook gezonder te maken.

Naast de Fono, gericht op de tieners wordt er onder andere ook op een prettige manier samen gewerkt met de buurtbewoners bij het opknappen van het wijk park de Horst, de kinderspeelplekken voor jongeren en andere groen projecten.

Zo wordt door het Stadsdeel op voorspraak van leerlingen van omliggende scholen een uitgebreid speelpark aangelegd. Er staan nu al twee grote speeltorens in het wijk park de Horst, waarop de kinderen kunnen klimmen en ravotten. En de kleintjes maken er nu al dankbaar gebruik van, nog voor de officiële opening. Het is de bedoeling, dat deze twee torens in de toekomst worden uitgebreid met meerdere speeltoestellen.

 

 link-blauw Bekijk hier het filmpje van de ingebruikstelling van de Fono   (gemaakt door Frank Hamelink)

 Fono met wifi hotspot voor Mariahoeve

Voor de jeugd tussen de 12 en 18 jaar, is behalve sporten, weinig te doen in Mariahoeve. Daar komt nu verandering in. Er komt een DJ-tafel (met een gratis Wifi hotspot). Je favoriete filmpjes kijken, chatten, whatsappen zonder je eigen belbundel te gebruiken.

De gemeente Den Haag, in het bijzonder het stadsdeel Haagse Hout heeft besloten iets voor deze groep jongen te moeten doen. De fono is een eerste stap. Door deze doelgroep positief benaderen en gebruik te maken van wat ze echt bezighoudt; namelijk muziek en de mobiele telefoon.

De DJ-tafel Fono daagt de jeugd uit om sociale contacten op te doen en hun muzikale creativiteit te delen met anderen.

Fono wifi hotspot Mariahoeve

De Fono heeft veel overeenkomsten met professionele DJ tafels (‘draaitafels’). DJ’s hebben ook meegeholpen aan het ontwerp. Het is echter geen professioneel apparaat. Speciaal ontworpen en geoptimaliseerd is voor laagdrempelig buiten gebruik, voor een brede groep gebruikers. De Fono is toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in creatieve muziek expressie, en een gevoel wil krijgen hoe het is zelf DJ te zijn.

Gebruik van de Fono is simpel. Leg je telefoon op de DJ-tafel en de muziek wordt direct versterkt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld bluetooth is voor het afspelen van muziek geen aanmeldprocedure nodig. Voeg effecten toe aan de muziek die ook gebruikt worden door professionele dj’s, zoals een delay of filter. Er zijn in totaal vier kanalen beschikbaar die onderling gemixt kunnen worden. Twee live kanalen die muziek van je mobiel afspelen en twee kanalen waar loops opgeslagen kunnen worden. Heel herkenbaar zijn de zwarte, draaibare platen om te scratchen en de effecten te bedienen.

Fono met wifi hotspot Mariahoeve 2De outdoor dj-tafel Fono is gemodelleerd naar het voorbeeld van huidige DJ-tafels in samenwerking met professionele DJ’s. Het gebruik is simpel: leg een telefoon die muziek afspeelt op de tafel en de muziek wordt door de Fono versterkt live overgenomen. Mix Dubstep met Bach, laat je creativiteit de vrije loop.

Aan en uit – Fono met wifi hotspot Mariahoeve

De Fono DJ tafel kan aan en uit gezet worden op verschillende tijden. Als de Fono aan staat, zijn er twee standen: Speel modus en Idle (standby) modus.

In de speel modus is de Fono in gebruik: Het detecteert een audio signaal of een gebruiker die de interface bedient. Als de Fono gedurende 4 minuten niet in gebruik is, wordt de Idle (standby) modus ingeschakeld om energie te besparen. Als de gebruiker een van de  draaischijven van de Fono beweegt, wordt de speelmodus weer geactiveerd.

Als de Fono uit staat, wordt er alleen energie verbruikt om het elektronisch systeem te beschermen tegen klimaatinvloeden. Als iemand de Fono probeert te gebruiken, zal de Fono niet werken.

De Fono DJ tafel gebruiken – Fono met wifi hotspot Mariahoeve

De Fono kan bediend worden door de interface. De knoppen zijn aanraak-gevoelig, en kunnen worden bediend met de hand. De zwarte draaischijven zijn echt draaiende onderdelen voor optimale controle en echt DJ gevoel.

De  Fono  heeft  twee  kanalen:  Links  (L)  en  rechts  (R),  ieders  met  identieke  functionaliteit.  Dit  houdt  in dat je van twee apparaten (bijv. 2 mobiele telefoons) tegelijk muziek kunt afspelen, en deze muziek met elkaar kan mixen.

Koptelefoon Fono met wifi hotspot Mariahoeve

Sluit  een  koptelefoon  aan  op  de  Fono  door  gebruik  te  maken  van  de  3,5mm  mini-  jack  ingang  aan  de voorkant van de Fono. Met de knop boven boven de koptelefoon-ingang kun je bepalen welk kanaal je hoort door de koptelefoon. Zet de slider naar links om het linker kanaal te horen, en naar rechts voor het rechter kanaal. In de middenpositie hoor je beide kanalen. DJ’s gebruiken dit om ‘live’ het ene kanaal te versterken voor het publiek, en ondertussen zelf door de koptelefoon het andere kanaal al af te luisteren en goed te zetten.

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.wijkmariahoeve.nl/fono-met-wifi-hotspot-voor-mariahoeve/ – Mariahoeve Den Haag

Advertisements