Met de boswachter op Tijdreis in het Haagse Bos

mariahoeve-boswandeling-haagse-bos-staatsbosbeheerJe kunt mee op Tijdreis in het Haagse Bos met Staatsbosbeheer boswachter Jenny van Leeuwen. Onderweg hoor je alles over de rijke geschiedenis van dit historische stadsbos. Sinds 1899 is Staatsbosbeheer eigenaar en beheerder van het Haagse Bos. Na de Tweede Wereldoorlog moest veel opnieuw aangeplant worden. Er staan nu 34 boomsoorten in het bos.

De excursie voelt als een reis door de tijd.  Ga mee en verwonder je over de pracht en praal van dit stadsbos!

Met de boswachter op tijdreis in het Haagse Bos

Datum: zondag 2 oktober

Tijd:  11.00  uur tot 13:00 uur

Tip: Trek goede wandelschoenen aan!

Kosten: €10

Aanmelden verplicht: Vóór zaterdag 1 oktober via email:

excursieshaaglanden@staatsbosbeheer.nl

Graven, jonkheren en koninginnen kennen hier een verleden met pracht en praal, terwijl ook zwervers en kluizenaars hier een plek vonden. Oorlogen, duellen én kermissen en concerten zijn hier gehouden.

De geschiedenis is nog heel duidelijk zichtbaar in het bos alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Het bos vertelt in die zin haar eigen verhaal, haar reis door de tijd. Ga mee en verwonder je over de pracht en praal van dit stadsbos!

Het Haagse Bos

In 1575 besloten de Staten van Holland om het hele bos te kappen en het land te verkopen ter vereffening van de schulden van de Tachtigjarige Oorlog. Door protestacties werd dit plan verijdeld en bleef het bos gespaard.

 Op 16 april 1576 ondertekende Willem van Oranje de Acte van Redemptie waarin werd bepaald dat niemand meer een boom mocht kappen in het bos en dat het bos niet verkocht mocht worden, het allereerste natuurbeschermingsmanifest.

De Acte van Redemptie is nog steeds van kracht. Recent is de verkoop van het bos van regeringswege weer aan de orde gekomen en daarmee kwam ook de Acte opnieuw onder de aandacht.

In 1613 werd het bos voor het publiek opengesteld. Na de Franse inval van 1795 gaven de Fransen opdracht het bos te kappen. Door sabotage en vertragingsacties is dit plan nooit uitgevoerd. Zo duurde het jaren voordat het Haagse Bos was opgemeten.

In 1821 liet Willem I de eerste vijvers in het bos aanleggen door landmeter Ary van der Spuy. Het bos werd deels door Zocher in Engelse landschapsstijl aangelegd. Uit die periode stamt het padenplan. In 1835 werd de grote vijver gegraven.

Sinds 1899 is Staatsbosbeheer eigenaar en beheerder van het Haagse Bos. Na de Tweede Wereldoorlog moest veel opnieuw aangeplant worden. Er staan nu 34 boomsoorten in het bos.

Ondanks de beschermde status lopen er twee grote wegen door het Haagse Bos: de Laan van Nieuw Oost Indië, aangelegd in 1920 en in 1934 verbreed, en de in 1976 aangelegde Utrechtse Baan (A12), die het bos van het Malieveld en de Koekamp scheidt.

Paleis Huis ten Bosch

In 1645 werd met de bouw begonnen van Huis ten Bosch, een zomerverblijf voor Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms. Nadat het gebouw in handen van de Pruissische koning Frederik I van Pruisen was gekomen, kwam het in 1732 weer in bezit van de Oranjes. Stadhouder Willem IV liet er door Daniel Marot onder andere twee vleugels aanbouwen.

Na 1795 ging het gebouw naar de Staat. Rutger Jan Schimmelpenninck en Lodewijk Napoleon hebben er gewoond. Sinds 1815 is het eigendom van de Nederlandse staat en wordt het ter beschikking gesteld aan de koning(in). Prinses Beatrix woonde er van 1980 tot begin 2014.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.wijkmariahoeve.nl/met-de-boswachter-op-tijdreis/ – Mariahoeve Den Haag

Advertisements