Waterberg en Belfort niet blij met verhoging importheffing buitenlandse kipproducten

BEP-fractieleider Celsius Waterberg en Edward Belfort van de ABOP-fractie hebben donderdag bijzondere kanttekeningen geplaatst bij de wijziging van de wet verhoging importheffing van buitenlandse kip en kipdelen. Beide assembleeleden hebben bij de behandeling van de wet de regering erop gewezen dat de kans dat kip onbetaalbaar wordt, groot zal zijn met deze wetswijziging.
De regering heeft vorig jaar besloten om de importheffing van buitenlandse kip en kipdelen van 20 naar 40 procent te verhogen. Zowel Belfort als Waterberg vinden dat de lokale pluimveesector de markt op dit moment niet voldoende kan voorzien in de dagelijkse behoefte. Dit zal maken dat kip duurder zal worden en voor velen onbetaalbaar zal zijn.
Belfort vreest dat de sector in elkaar zal storten. Indien men de sector wil opboosten moet de totale situatie in het land in ogenschouw worden genomen, aldus Belfort.
Waterberg zei dat hij de redenering van de overheid niet begrijpt door te stellen dat de invoerrechten van buitenlandse kip en kipdelen verhoogd zullen worden om de lokale pluimveesector een boost te geven. Hij is van mening dat het beter zou zijn om de lokale producenten eerst goed te faciliteren alvorens zo een maatregel genomen wordt. Met de aanname van deze wet zal kip zeker duurder worden, stelt het assembleelid.
Waterberg hield het parlement voor dat hij als sociaaldemocraat tegen deze wet is. Hij zei dat er geen vergelijking gemaakt moet worden met andere landen omdat er ook andere factoren zijn waarnaar gekeken moet worden. “Deze wetswijzing zal een groot deel van onze samenleving terugbrengen naar de jaren zestig, zeventig en zelfs naar de jaren tachtig, waarbij men het idee had dat men al die tijd kip at, terwijl het andere dingen waren”.
De politicus voorziet problemen omdat de kip als belangrijke bron voor eiwit en vitamine B12 onbetaalbaar wordt. Hij zou zich inzetten voor de wet indien de wet bedoeld was om de kip betaalbaar te maken voor de gemeenschap.
Belfort verliet de vergadering temidden van de discussies in het parlement, terwijl Waterberg kort voor de stemming de vergaderzaal verliet.
Raoul Abisoina

Bericht: >Waterberg en Belfort niet blij met verhoging importheffing buitenlandse kipproducten
Suriname Herald