Suriname neutraal in kritiek Amerikaanse staten op Venezuela

Suriname benadrukt het belang van dialoog voor de vreedzame oplossing van geschillen, respect voor de soevereiniteit alsmede het niet inmengen in de interne aangelegenheden van een land. Hiermee neemt Suriname afstand van landen als Chili, Peru, Colombia, Mexico, Canada en de Verenigde Staten die tijdens de 8ste Topontmoeting van de Amerika’s die in de Peruaanse hoofdstad Lima werd gehouden, felle kritiek leverden op de Venezolaanse president Nicolás Maduro.
“De geschiedenis heeft ons voldoende ervaringen gelaten, welke aangeven dat isolatie en uitsluiting niet bevorderlijk zijn voor het oplossen van vraagstukken de regio rakende”. Dit standpunt maakte minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken, die president Desi Bouterse vertegenwoordigde kenbaar.
Ze benadrukte het belang van het betrekken van alle landen in discussies die van belang zijn voor vrede, veiligheid en duurzame ontwikkeling van het Westelijk Halfrond. Ook de samenwerking op nationaal-, regionaal- en internationaal niveau, alsmede tussen de publieke en private sector en het maatschappelijk middenveld werden benadrukt.

De staatshoofden en regeringsleiders die deelnamen aan de Summit in Lima, Peru. Foto: NII

Deze topontmoeting wordt om de drie jaar gehouden in een van de landen op het Westelijk Halfrond. Gastland Peru stelde het thema “Democratic Governance against Corruption” centraal.
De vicepresident van de Verenigde Staten, Mike Pence, riep de Amerikaanse staten op de regering van Maduro te isoleren. “Venezuela was ooit een democratie, nu is het land in dictatuur en tirannie gestort”, zei Pence, die president Donald Trump verving op de top. Trump zegde op het laatste moment af vanwege de crisis in Syrië.
Minister Pollack-Beighle heeft in de marge van deze topontmoeting ook geparticipeerd in ontmoetingen van de CARICOM, die gehouden zijn met premier Justin Trudeau van Canada en een vertegenwoordiging van het Amerikaans Congres. Op deze ontmoetingen stonden de prioriteiten van de Caribische regio centraal.

Minister Yldiz Pollack-Beighle met premier Justin Trudeau van Canada. Foto: NII

Ook besprak Pollack-Beighle de bilaterale samenwerking die Suriname heeft met Bolivia, Brazilië en Guyana.
De landen namen op de Summit een slotdocument aan dat bekend staat als de “Lima Commitment”, waarin de landen zich uitspreken om gezamenlijk te werken aan het treffen van maatregelen voor het beteugelen van corruptie.

Bericht: >Suriname neutraal in kritiek Amerikaanse staten op Venezuela
Suriname Herald