Suriname elf gezondheidszorgassistenten rijker

Vrijdag vond in de trainingszaal van het Jan van Mazijk-coӧrdinatiecentrum de diploma-uitreiking plaats van elf geslaagden als gezondheidszorgassistent van de Medische Zending Primary Health Care Suriname (MZPHCS).
Tijdens dit heuglijk feit sprak de directeur van MZPHCS, Edward van Eer, de geslaagden toe. Hij zei dat het Primary Health Care-systeem dat de Medische Zending (MZ) hanteert als voorbeeld zou moeten dienen voor heel Suriname.
Ook gaf hij aan dat de MZ zich al jaren inzet voor de verbetering van de kwaliteit. Dit doet zij door goede gezondheidszorgassistenten af te leveren. Er wordt ook geprobeerd om de gezondheidszorgassistenten steeds beter te waarderen op financieel vlak. “Als het aan mij ligt, moeten gezondheidszorgassistenten zeker tweemaal verdienen dan wat zij nu krijgen,” zegt Van Eer.
Verder zegt hij dat er niet alleen aan de financiële waardering gewerkt wordt, maar ook aan de carrièremogelijkheden. Hij zegt dat dit alles moet, omdat je als gezondheidszorgassistent een uitgebreidere taak hebt te vervullen dan een verpleegkundige. Het accent bij gezondheidszorgassistent ligt vooral bij preventie en gezondheidsvorderingen, zegt hij.
Ook de vaccinatiedekking van het gebied waarin de gezondheidszorgassistent gevestigd is, zal goed bijgehouden moeten worden. Van Eer zegt dat het streven van de MZ elk jaar weer is om de vaccinaties in het binnenland voor 90 procent te hebben gedekt. Echter, dit is het afgelopen jaar niet gelukt en er was maar een dekking van beneden 60 procent. De reden hiertoe was de financiële situatie waarin de gezondheidssector verkeerde.
Van Eer zegt verder dat de geslaagden als gezondheidszorgassistenten een eigen verantwoording hebben om de gezondheidszorg in hun gebied op peil te houden. Hij eindigde door te zeggen dat er dit jaar een aantal bijscholingen en projecten op programma staat.
Priscilla Williams

Bericht: >Suriname elf gezondheidszorgassistenten rijker
Suriname Herald