Surinaamse medicinale thee op internationale markt

Richard Cullimore in zijn behandelkamer samen met minister Patrick Pengel

“Dit jaar moet het een feit worden: het introduceren van Surinaamse medicinale thee op de internationale markt en de export van dit product blijven continueren.” Aan het woord is de natuurgenezer Richard Cullimore die wereldwijd furore heeft gemaakt op het gebied van homeopathie en de natuurgeneeswijze. Zijn behandelkamer, onderdeel van zijn polikliniek aan de Plutostraat nummer 88, is het ultieme bewijs daarvan. De diverse onderscheidingen staan mooi ingelijst, alsook uitgestald. Ook in de wachtkamer staan de diverse onderscheidingen en kruidenextracten tegen verschillende kwalen uitgestald. Ondanks de wereldwijde internationale bekendheid oogt Cullimore een heel bescheiden persoon. Iemand die graag buiten de schijnwerpers blijft. Wanneer Dagblad Suriname de poli op de zaterdag omstreeks 11.00 uur binnenstapt, is de wachtkamer bomvol. Allemaal patiënten die rustig in een aangename sfeer op hun beurt zitten te wachten. Het verwelkomen van patiënten en hen een stoel aanbieden vindt heel vriendelijk plaats door zijn assistent.
Samenwerken is het sleutelwoord Cullimore legt uit dat samenwerken het sleutelwoord is. Zo heeft hij een heel goede samenwerking met ‘Moenna’ uit Saramacca, de persoon die tumoren geneest middels geneeskrachtige kruiden. Volgens Cullimore zijn bundeling en samenwerking van groot belang om de natuurgeneeswijze bekendheid te geven zowel nationaal als internationaal. De samenwerking moet heel soepel kunnen plaatsvinden zonder elkaar als tegenstanders te beschouwen, legt hij uit. Een kwestie die heel gevoelig is in de Surinaamse maatschappij. Het afgelopen jaar heeft de proclamatie van de Stichting Surinaamse Homeopathie Grantangi Kondremama plaatsgevonden. Hij is tot beschermheer van deze stichting uitgeroepen om de traditionele geneeswijze meer bekendheid te geven. De natuurgenezer vertelt dat hij zich nog geen drie jaren in Suriname heeft gevestigd. Vanuit Europa, waar hij ook bekendheid geniet, werd hij gevraagd om zijn diensten voort te zetten in Dubai. Hij verkoos Suriname boven Dubai. Bijkans drie jaar geleden werd hij gehuldigd door president Desi Bouterse. Het staatshoofd, dat onderkende dat het Surinaams bos krioelt van de helende planten en struiken, vroeg hem om meer bekendheid te geven over de natuurgeneeswijze in Suriname. Wanneer Cullimore een terugblik doet, is hij er aardig in geslaagd om dit te verwezenlijken.
Zelf planten van medicinale struiken en planten Het ligt ook in het verschiet om dit jaar een aanvang te maken met het zelf planten van de medicinale struiken en planten. Er is al uitgedokterd op welke wijze dit zal plaatsvinden. Suriname heeft bijzonder veel potentie om dit vakgebied efficiënt uit te breiden. Cullimore verwoordt zelf dat hij niet alleen een ‘prater’ is maar een ‘doener.’ Hij doet hetgeen waarover hij praat. Hij krijgt niet alleen Surinamers op zijn poli maar ook buitenlanders die heil en genezing vinden in zijn natuurgeneeswijze. Vooral klachten als suikerziekte, hoge bloeddruk en obesitas behoren definitief tot het verleden na het bezoek aan zijn poli. Ook krijgt hij op dagbasis bezoek van leerlingen en studenten die geïnteresseerd zijn in de Surinaamse natuurgeneeswijze. Cullimore uit zijn dank ook aan de voormalige minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel. Hij blikt terug op een goede verstandhouding en vooral een goede samenwerking met de bewindsman.
Patiënten hoeven rolstoel en kruk niet meer te gebruiken Dagblad Suriname was er getuige van dat patiënten aangaven hun rolstoel niet meer te gebruiken na bezoek aan Cullimore, omdat ze door de geneeskrachtige kruiden en in bepaalde gevallen gecombineerd met een massage in staat worden gesteld om weer zelfstandig te lopen. Zo vertelde een mevrouw van 70 jaar dat ze van de dokter te horen kreeg dat ze niet meer zou kunnen lopen. Vanwege bestraling was zij verlamd geraakt. Ze bracht een bezoek aan Cullimore en na drie maanden was zij in staat zelfstandig te lopen. Zij loopt niet alleen zelfstandig, ze is ook nog in staat om huishoudelijk werk te doen waaronder dweilen, bezemen en harken.
Ook een andere mevrouw met een spieraandoening had zodanig hevige pijnen aan haar benen dat zij dagelijks pijnstillers moest innemen. Ze kon niet zonder de pijnstillers. Ze kwam de poli van Cullimore binnen via een kruk. En dit was op 16 maart van dit jaar het geval. Op zaterdag 7 april, bijkans drie weken na haar eerste bezoek aan Cullimore, is zij in staat om zelfstandig, zonder enige kruk, te lopen. Dit vanwege de helende medicinale kruiden en massage die zij heeft gekregen van Cullimore. De natuurgenezer toonde ook het bewijs aan Dagblad Suriname dat een persoon besmet met het hiv-virus eerst positief en na inname van zijn homeopatische kruiden negatief wordt getest op hiv.
Asha Gajadien-Bhagwat

Bericht: >Surinaamse medicinale thee op internationale markt