Rusland in VN-Veiligheidsraad: aanval was ongehoord

De aanval op Syrische doelen door de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië was een ongehoorde aanval op een soevereine staat. Dat zei de Russische VN-ambassadeur tijdens een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad. Rusland had die aangevraagd.
Volgens ambassadeur Nebenzja hebben de VS en zijn bondgenoten met hun aanval weinig respect getoond voor het internationale recht. Hij vindt dat de landen met hun beschuldigingen naar de Veiligheidsraad hadden moeten gaan, in plaats van het recht in eigen hand te nemen.
Nebenzja zei verder bang te zijn dat de aanval een politieke oplossing voor het conflict in Syrië verder uit zicht heeft gebracht.
Ook China en Kazachstan spraken zich negatief uit over de actie. Militair ingrijpen in een ander land is niet goed, zei de Chinese ambassadeur. De afgevaardigde van Kazachstan zei dat het altijd verkeerd is om geweld met geweld te bestrijden. Beide landen pleitten voor een politieke oplossing.
Vastberaden
De Amerikaanse VN-ambassadeur Haley zei dat de VS wel degelijk heeft geprobeerd om in de Veiligheidsraad te praten over de situatie in Syrië, maar dat het niet lukte om overeenstemming te bereiken. Ze wees erop dat Rusland herhaaldelijk resoluties heeft geblokkeerd over de chemische wapens van Syrië.
Haley zei verder dat de VS vastberaden blijft om landen aan te pakken als zij chemische wapens gebruiken. “Ons beleid richting Syrië is onveranderd. Als Syrië opnieuw gifgas gebruikt, dan zijn we klaar voor actie.”
Karen Pierce, de Britse ambassadeur bij de Verenigde Naties, vond de negatieve opmerkingen van andere leden van de Veiligheidsraad over de actie onterecht. “Het kan niet zo zijn dat het illegaal is om geweld te gebruiken om de dood van onschuldige mensen te voorkomen.”
VN-onderzoek
Aan het begin van de vergadering riep secretaris-generaal Guterres op tot terughoudendheid. Hij vroeg de leden van de Veiligheidsraad om hun best te doen om escalatie te voorkomen.
Guterres herhaalde in zijn toespraak dat de oplossing voor het conflict in Syrië een politieke oplossing moet zijn. Hij zei dat er een VN-onderzoek moet komen naar de vermeende gifgasaanval in Oost-Ghouta.
De Franse minister Parly van Defensie zei vanmiddag in een persconferentie dat wat Frankrijk betreft de VN-Veiligheidsraad de kwestie-Syrië nu weer moet overnemen.
NOS

Bericht: >Rusland in VN-Veiligheidsraad: aanval was ongehoord
Suriname Herald