Kapitein Langatabiki luidt noodklok: dringende maatregelen nodig om criminaliteit aan te pakken

Kapitein Frank Javinde van het dorp Langatabiki langs de Marowijnerivier en waarnemend granman Jozef Foster van het Paramaccaansgebied, doen een dringend beroep op de overheid om in te grijpen in de toenemende criminaliteit in het gebied. De afgelopen periode hebben rovers toeristen die in het gebied waren beroofd van hun waardevolle spullen. De toeristen zijn bij de berovingen ook nog eens mishandeld. Ook dorpelingen van het gebied zijn slachtoffer geworden deze vorm van criminaliteit.
Kapitein Javinde vreest dat toeristen het gebied nu niet meer zullen bezoeken. Hij zegt aan Suriname Herald dat het om twee roofovervallen gaat die binnen korte tijd hebben plaatsgevonden. De voertuigen worden door de rovers met geweren opgewacht. Wanneer de toeristen de doodlopende weg met hun voertuigen naderen, op de weg naar Langatabiki, worden ze gedwongen de weg in te rijden. De passagiers worden zodoende gedwongen om uit te stappen en naar het bos gebracht waar ze hun spullen, gouden sieraden of geld moeten afstaan aan de criminelen.
Jovinde, die ook contractor bij goudmultinational New Mont is, en is belast met het onderhoud van de weg, zegt dat dit geen goede naam is voor de weg naar Langatabiki. Alleen via deze weg kunnen de Paramaccaanse dorpen worden bereikt.
De overheid moet dringend ingrijpen om de criminaliteit aan te pakken omdat de politieagenten van Snesi Kondre aan handen en voeten gebonden zijn. “Als de politie in de stad niet eens kan uitrijden voor gevallen in Paramaribo waar het station van de manschappen is, denk je dat ze hier in het binnenland gaan kunnen optreden? De politie van hier heeft geen vervoer en kan dus niet uitrijden”, zegt een geïrriteerde Javinde.
Simone Awanna

Bericht: >Kapitein Langatabiki luidt noodklok: dringende maatregelen nodig om criminaliteit aan te pakken
Suriname Herald