Geen bewijs voor chemische aanval, Amerikaans bombardement op Damascus verhindert onderzoek

Amerika, Engeland en Frankrijk zullen gezamenlijk aanvallen uitvoeren op Syrië, omdat deze landen vermoeden dat de Syrische regering vorige week een chemische aanval liet uitvoeren op een wijk buiten de hoofdstad Damascus.

Donald Trump kondigde dit vrijdagavond aan. De door de VS geleide interventie in Syrië komt slechts enkele uren voordat de VN-organisatie voor het verbod op chemische wapens (OPCW) naar Douma, een buitenwijk van Damascus, zou gaan om te bepalen of daar vorige week chemische wapens waren gebruikt.
Tot nu toe is namelijk nog niet vastgesteld of er inderdaad een chemische aanval was en zo ja, wie die heeft uitgevoerd. De aanval van de Amerikaanse coalitie verkleint de kans dat de waarheid hierover boven tafel komt. Rusland vermoedt dat de VS haast maakt met de vergeldingsaanval om eventueel bewijs te vernietigen. 
‘Sterke vermoedens’
Heather Nauert, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei vrijdag dat de VS “een zeer hoog niveau van vertrouwen” hebben dat het de Syrische regering was die de vermeende chemische wapenaanval op burgers in Douma op 7 april lanceerde.
Het ministerie kon echter geen harde bewijzen aandragen dat de Syrische regering achter de aanval zit.
Buitenlandse Zaken beweert bewijs te hebben maar weigert dit openbaar te maken, omdat de informatie “geheim” is. Nauert erkende wel dat de VS nog niet weet welk chemisch wapen is gebruikt.
Dinsdag zei Nauert hierover op een briefing: “We weten wel dat er een soort substantie is gebruikt.”

Bericht: >Geen bewijs voor chemische aanval, Amerikaans bombardement op Damascus verhindert onderzoek