Fernandes Bakery stimuleert gemeenschap bruinbrood te nuttigen

Fernandes bruin, lekker vers……Beter met bruin! Dat is de slogan waarmee Fernandes Bakery gistermiddag aan de Ringweg-zuid de ‘Beter met bruinbrood awareness-campagne’ startte.
Kurt van Essen, directeur van Fernandes Bakery, zegt dat het percentage witbroodgebruikers ten opzichte van bruinbroodgebruikers in Suriname ongeveer 80 procent op 20 procent is. Dit komt door verschillende redenen, zegt hij. Enkele redenen zijn dat witbrood er eerst was en daardoor bruinbrood dus iets onbekender en minder geliefd maakt. Verder is bruinbrood ook minder populair onder de jongeren vanwege de smaak. Bruinbrood is ook iets duurder dan witbrood.
Het doel van deze campagne is volgens Van Essen om de gemeenschap op de gezondheidsvoordelen van bruinbrood te attenderen. Tegelijkertijd moet de campagne bruinbrood ook tot een van de populaire broodsoorten gaan maken.
Van Essen zegt dat Fernandes Bakery in juli 55 jaar bestaat en met dit in gedachten is gemeend iets voor de gemeenschap terug te doen. De awareness-campagne zal in elk district gehouden worden om Surinamers te mobiliseren gezonder te gaan eten. Tijdens de campagnes zullen er behalve voedingsdemonstraties ook twee diëtisten aanwezig zijn die de samenleving van de nodige adviezen zullen voorzien.
Mariska Tai- Apin, diëtiste verbonden aan de ‘Beter met bruinbrood awareness-campagne’ van Fernandes Bakery zegt dat het eten van bruinbrood al jong aangeleerd moet worden. Vooral kinderen hebben vaak moeite met de smaak van bruinbrood. Dat zou in principe geen probleem vormen wanneer hun smaakpapillen reeds vroeg kennis maakten met bruinbrood.
Ze zegt verder dat de overstap van witbrood naar bruinbrood soms ook voor volwassenen minder prettig kan zijn. Als tip geeft Tai-Apin mee dat je de sneetjes kan combineren. Een wit sneetje op een bruin sneetje met daartussen beleg naar keuze.
Het gebruik van bruinbrood kan bij vele gezondheidsproblemen een wezenlijke bijdrage leveren. Onder andere personen met een verhoogde bloeddruk, lage sali, diabeten en mensen met een moeilijke stoelgang worden geadviseerd bruinbrood te eten. Maar ook gezonde mensen kunnen bruinbrood eten om zo verschillende ziekten te voorkomen.
Tai-Apin zegt dat het streven is dat tegen eind december 2018 het percentage witbrood- en bruinbroodgebruikers niet meer zo een groot verschil zal hebben, maar meer een fifty-fifty balans.
Priscilla Williams

Bericht: >Fernandes Bakery stimuleert gemeenschap bruinbrood te nuttigen
Suriname Herald