Berenstein: “Btw moet goed voorbereid worden”

De regering in dezen het Ministerie van Financiën moet de tijd van verschuiving gaan gebruiken om de belasting toegevoegde waarde (btw) goed voor te bereiden, meent Robby Berenstein, woordvoerder van de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) tevens voorzitter van C-47. Onlangs heeft het ministerie bekendgemaakt dat de invoering van de btw niet meer op 1 juli ingaat.
De invoeringsdatum is verschoven, maar het is nog onduidelijk wanneer de btw wordt ingevoerd, liet het ministerie weten. “Men moet niet gaan verschuiven om het verschuiven,” zegt Berenstein tegenover Suriname Herald. Hij is wel blij dat de regering tot inkeer is gekomen en is gaan beseffen dat er nog veel meer gedaan moet worden om een btw te kunnen invoeren. Zo haalt hij aan dat de regering moet gaan aangeven wat de risico’s zijn en welke garanties er zullen zijn voor de verschillende groepen. De btw juicht zij zeker toe, omdat het een structurele hervorming is binnen de belastingen. En daar komen ook andere vormen van belasting bij kijken.
Hij vraagt zich nog steeds af hoe de regering het voor zover zal krijgen, want met de btw betekent het dat zelfs de groenteverkoper op de markt in staat moet zijn om een bon uit te schrijven. Dit moet landelijk gebeuren en dat vergt veel voorbereiding om de mensen zover te krijgen dat ze ook het nieuwe systeem gaan begrijpen. Het heeft in andere landen jaren geduurd alvorens ze over konden gaan tot invoering van de btw.
De vakbeweging was echter wel voorstander van de invoering van de btw in 2013 toen de koers nog rendabel was. De regering had toen al de aankondiging gedaan van de btw. Nu zal er volgens Berenstein met de invoering van de btw sprake zijn van inflatie.
Vishmohanie Thomas

Bericht: >Berenstein: “Btw moet goed voorbereid worden”
Suriname Herald